Beroemde Argentijnen

donderdag februari 22, 2024 | Cultuur | Posted by Team About Buenos Aires

53040 views
  • English
  • Español
Famous Argentina Personalities

Argentinie heeft een rijke cultuur en heeft een aantal invloedrijke persoonlijkheden voortgebracht. Laten we eens kijken naar enkele beroemde Argentijnse figuren die hun stempel hebben gedrukt op de wereld.

1. Diego Maradona

Diego Maradona, geboren op 30 oktober 1960 in Lanus, Buenos Aires, Argentinië, was een iconische voetballer en wordt beschouwd als een van de grootsten in de geschiedenis van de sport. Bekend om zijn uitzonderlijke balcontrole en dribbelvaardigheden, leidde Maradona clubteams naar kampioenschappen in Argentinië, Italië en Spanje. Hij verwierf legendarische status als lid van het Argentijnse nationale team dat de Wereldbeker van 1986 won. Zijn impact reikte verder dan het voetbalveld; hij werd een cultureel en sociaal icoon, vooral in zijn geboorteland Argentinië en Napels, Italië, waar hij voor Napoli speelde. Hij overleed op 25 november 2020 in Tigre, Buenos Aires, op 60-jarige leeftijd.
  Diego Maradona Argentina  

2. Lionel Messi

Lionel Messi, geboren op 24 juni 1987 in Rosario, Argentinië, is een andere legendarische voetballer. Breed beschouwd als een van de beste voetballers aller tijden, heeft Messi talloze records en prijzen gewonnen, waaronder meerdere FIFA Ballon d’Or-titels. Bekend om zijn opmerkelijke dribbel- en doelpuntenvaardigheden, heeft Messi een succesvolle carrière gehad bij FC Barcelona en het Argentijnse nationale team. Zijn bescheiden houding en filantropisch werk hebben hem ook geliefd gemaakt bij fans over de hele wereld.

3. Eva Perón

María Eva Duarte de Perón, algemeen bekend als Eva Perón of Evita, was een invloedrijke politieke figuur en actrice in Argentinië. Geboren op 7 mei 1919 in Los Toldos, Argentinië, werd ze de First Lady van Argentinië toen haar man, Juan Perón, tot president werd gekozen. Evita was een prominent voorstander van arbeidsrechten en vrouwenkiesrecht, en ze richtte de Eva Perón Foundation op, die hulp bood aan de armen. Haar erfenis blijft resoneren in de Argentijnse politiek en cultuur, en ze blijft een controversiële en iconische figuur in de geschiedenis van het land.

4. Jorge Luis Borges

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges, bekend als Jorge Luis Borges, was een Argentijnse schrijver, essayist, dichter en vertaler. Geboren op 24 augustus 1899 in Buenos Aires, wordt Borges beschouwd als een van de belangrijkste literaire figuren van de 20e eeuw. Zijn werken, zoals “Ficciones” en “El Aleph,” worden gevierd om hun fantasierijke en filosofische thema’s. Borges’ invloed op de literatuur strekt zich uit buiten zijn geschreven werken; hij is een grote invloed geweest op magisch realisme en postmoderne literatuur.

5. Ernesto “Che” Guevara

Ernesto “Che” Guevara, geboren op 14 juni 1928 in Rosario, Argentinië, was een Argentijnse marxistische revolutionair, arts, auteur, guerrillaleider, diplomaat en militair theoreticus. Als een sleutelfiguur in de Cubaanse Revolutie werd Guevara een blijvend symbool van opstand en wereldwijde tegencultuur. Zijn iconische beeld en revolutionaire ideologie hebben hem tot een legendarische figuur gemaakt in de populaire cultuur en politieke discussies.

6. Carlos Gardel

Carlos Gardel, geboren op 11 december 1890 in Toulouse, Frankrijk, was een Argentijnse zanger, liedjesschrijver, componist en acteur, en is misschien wel de meest prominente figuur in de geschiedenis van de tango. Bekend om zijn baritonstem en de dramatische frasering van zijn teksten, heeft Gardel een diepgaande invloed gehad op het tangogenre en de wereldwijde popmuziek. Zijn nummers, zoals “El día que me quieras” en “Mi Buenos Aires querido,” blijven tijdloze klassiekers.

7. Mercedes Sosa

Mercedes Sosa, geboren op 9 juli 1935 in San Miguel de Tucumán, Argentinië, was een invloedrijke Argentijnse zangeres die een van de meest populaire en duurzame exponenten van de Nueva canción-beweging was. Bekend als de “Stem van de Stemlozen,” behandelde Sosa’s muziek vaak sociale en politieke kwesties, en haar krachtige stem en emotionele optredens maakten haar geliefd in de Latijns-Amerikaanse muziek. Haar nummers, zoals “Gracias a la Vida” en “Alfonsina y el Mar,” blijven resoneren bij het publiek over de hele wereld. Sosa was ook een prominente voorvechter van mensenrechten en democratie, en haar activisme leidde tot haar verbanning uit Argentinië tijdens de militaire dictatuur in de jaren 1970. Ze keerde terug naar Argentinië in de jaren 1980 en bleef muziek maken en opnemen tot haar dood in 2009.
  Mercedes Sosa Argentine singer  

8. Adolfo Pérez Esquivel

Adolfo Pérez Esquivel, geboren op 26 november 1931 in Buenos Aires, Argentinië, is een Argentijnse mensenrechtenactivist, gemeenschapsorganisator en beeldhouwer. Als voorvechter van geweldloos verzet en sociale rechtvaardigheid werd Pérez Esquivel in 1980 bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet voor mensenrechten en democratie in Latijns-Amerika. Zijn werk bij de Servicio Paz y Justicia (Vredes- en Gerechtigheidsdienst) en zijn toewijding aan geweldloos activisme hebben hem tot een gerespecteerde en invloedrijke figuur gemaakt in de wereldwijde vredesbeweging.

9. Jorge Mario Bergoglio (Paus Franciscus)

Jorge Mario Bergoglio, geboren op 17 december 1936 in Buenos Aires, Argentinië, is de huidige paus van de Katholieke Kerk. Hij werd verkozen tot de 266e paus in maart 2013 en werd daarmee de eerste paus uit Amerika. Paus Franciscus staat bekend om zijn nederigheid, mededogen en inzet voor sociale rechtvaardigheid. Hij is een vocale voorstander van de armen en gemarginaliseerden, en heeft gewerkt aan het bevorderen van interreligieuze dialoog en milieubehoud. Zijn pausdom wordt gekenmerkt door een aantal belangrijke hervormingen en initiatieven, waaronder inspanningen om seksueel misbruik binnen de Kerk te bestrijden en meer transparantie en verantwoording te bevorderen.

10. Koningin Máxima der Nederlanden

Koningin Máxima der Nederlanden, geboren als Máxima Zorreguieta Cerruti op 17 mei 1971 in Buenos Aires, Argentinië, is de vrouw van koning Willem-Alexander en de koningin-gemalin der Nederlanden. Bekend om haar levendige persoonlijkheid en toewijding aan verschillende sociale doelen, is koningin Máxima een gerespecteerde en geliefde figuur in de Nederlandse samenleving.

Máxima Zorreguieta werd geboren in een vooraanstaande Argentijnse familie. Ze studeerde economie aan de Universidad Católica Argentina en behaalde later een masterdiploma in financiën aan ESEADE, een prestigieuze businessschool in Buenos Aires. Voordat ze koning Willem-Alexander ontmoette, had ze een succesvolle carrière in de financiële sector, waar ze werkte voor verschillende internationale financiële instellingen.

In 1999 ontmoette Máxima Willem-Alexander op de Feria de Sevilla in Spanje. Hun relatie bloeide snel op, en ze kondigden hun verloving aan in 2001. De bruiloft van het paar op 2 februari 2002 was een groots evenement en trok de aandacht en harten van het Nederlandse volk.

Als koningin-gemalin heeft Máxima haar rol met enthousiasme en toewijding omarmd. Ze staat bekend om haar werk op het gebied van financiën, microkrediet en sociale inclusie. Koningin Máxima en koning Willem-Alexander zijn de ouders van drie dochters: prinses Catharina-Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane.

11. Quino

Joaquín Salvador Lavado, bekend als Quino, werd geboren in Guaymallén, Argentinië, in 1932. Een gerenommeerde humorist en cartoonist, verwierf hij bekendheid in Latijns-Amerika en delen van Europa met zijn zeer succesvolle strip, Mafalda. Oorspronkelijk gepubliceerd tussen 1964 en 1973, werd Mafalda vertaald in meer dan 30 talen. Doordrenkt met cynische humor en politieke boodschappen die de samenleving bekritiseren, leverde de strip Quino internationale erkenning op. In 1976 koos UNICEF Mafalda als woordvoerder voor het Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Quino werd in 1982 geëerd als “Cartoonist van het Jaar” door cartoonisten wereldwijd, als aanvulling op de talloze erkenningen en prijzen die hij gedurende zijn carrière ontving.
  Astor Piazzolla Tango  

12. Astor Piazzolla

Astor Pantaleón Piazzolla, geboren in Mar del Plata, Argentinië, in 1921 en overleden in Buenos Aires in 1992, was een vooraanstaande en controversiële Argentijnse tango-componist en bandoneonspeler. Beschouwd als een van de meest significante tango-muzikanten van de tweede helft van de 20e eeuw, kreeg Piazzolla kritiek van sommige tango-traditionalisten die hem een “tango-assassin” noemden vanwege zijn innovatieve benadering. Hij verdedigde zijn werk als “hedendaagse muziek van Buenos Aires”, en zijn unieke tango-stijl, waarin elementen van jazz en klassieke muziek werden vermengd, werd later bekend als “nuevo tango”. De invloedrijke carrière van Piazzolla omvatte samenwerkingen met Carlos Gardel, hulp bij de Engelse taal in Manhattan en een acteerrol naast Gardel in de film “El día que me quieras”. Sommige van zijn composities zijn op muziek gezet door de poëzie van Jorge Luis Borges, en hij leverde melodieën voor meer dan veertig films. Piazzolla wordt verondersteld rond de 3.000 stukken te hebben gecomponeerd en ongeveer 500 opnames te hebben gemaakt. Onder zijn bekendste en mooiste composities vallen “Balada para un loco” (Ballade voor een gek) en “Adiós Nonino”, een oprechte toewijding aan zijn vader.

Al deze beroemde Argentijnse persoonlijkheden vertegenwoordigen een breed scala aan talent en invloed, en hun bijdragen hebben een blijvende indruk gemaakt op de Argentijnse cultuur en de wereld. Van het voetbalveld tot de literaire wereld, hun erfenis blijft mensen over de hele wereld inspireren en aanspreken.

You might also want to read:

Comments... no comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *